IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
17:42 | 22 октомври 2018
Обновен: 20:57 | 23 април 2024

Рекорд в цените на горивата: Дизелът с 39 ст. скок за година

Българи на бензин-туризъм в Турция и Македония

По материала работи: Юлиян Атанасов
Рекорд в цените на горивата: Дизелът с 39 ст. скок за година

Цените на горивата в България продължават своя бесен ход нагоре и това е видно с просто око за всеки шофьор.Към днешна дата обикновеният дизел се продава средно по 2,41 лв./л, но в някои области в големите вериги цената му достига дори до 2.58 лв./л.Най-масовият бензин A-95 също поскъпна средно с 1 ст. само за ден, достигайки средни цени от 2,37 лв./л, сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net. В много области обаче и бензинът премина границата от 2.50 лева за литър.

 

Само за последните 3 месеца бензинът е поскъпнал със средно 11 стотинки, с тенденция за нов скок. С цели 13 стотинки пък е скочил разхода за закупуване на литър дизел. С най-малко за този период е скочил пропан-бутанът, който е поскъпнал с 6 стотинки за последните 3 месеца.Погледнато една година назад ръстът на цените е повече от стряскащ. В момента литър обикновен дизел е по-скъп с цели 39 стотинки (19,31%), спрямо цените през октомври 2017 г. За една година бензин A-95 е поскъпнал с 0,34 лв./л (16,75%), а пропан-бутанът -  с с 0,08 лв./л (8,00%).

 

Къде е най-евтино?

 

Област Хасково се нарежда в момента на първо място в класацията на fuelo.net за най-евтини горива в България. Средно там литър дизел към днешна дата там се продава за 2,36 лв./л, бензин А-95 - 2,33 лв./л, а пропан-бутанът - 1,06 лв./л.Следват областите Пловдив и Добрич, където цените за основните горива са средно с по една стотинка по-високи от хасковските.

 

София остава по средата в тази класация. Средно в столицата бензинът се търгува по 2,35 лв./л, а дизелът - 2,38 лв./л. За газ се харчи средно по 1,09 лв./л. На практика обаче в големите вериги тези цени са с около 5 стотинки нагоре.Най-високи са цените на горивата на Северозапад. Областите Враца, Видин и Монтана са лидери по скъпотия на горивата, въпреки че регионът се води най-бедния у нас.Средната цена за литър бензин в Монтана е 2,41 лв./л, а дизелът върви по 2,46 лв./л. Цената на пропан-бутанът достигна и преминава границата от 1,10 лв./л.

 

А при комшиите как е?

 

Голяма разлика има в цените на горивата и сред нашите съседи. Най-евтино е в Турция, където към днешна дата литър бензин струва средно по 1,48 български лева. Дизелът превърнат в левове пък се търгува около 1,34 лв., а пропан-бутанът - 0,42 лв. Това е и причината доста българи от граничните общини често да откачат до Турция, за да заредят догоре колите си, въпреки че границата не се минава особено бързо.

 

На обратния полюс е Гърция, където масовият бензин гони цена в български лева от около 3,50 лв. за литър, при средна цена за дизела 3,07 лв.В западната ни съседка Македония горивата също са значително по-евтини, отколкото у нас. Литър от най-популярния бензин се продава в бензиностанциите за около 2 лева литъра. Доста по-евтин е дизелът, който излиза 1,55 лв.. Пропан-бутанът се търгува средно за 87 стотинки.

 

В Сърбия обаче цените далеч не са толкова приятни, колкото в Македония. Там литър бензин средно излиза 2,53 лв., а дизелът - 2,69 лв. Пропан-бутанът се движи около 1,25 лв. за литър. В Румъния пък цените напрактика са като нашите.

 

Четете още: Борисов няма да иска оставка на Симеонов

 

Коментари

Новини Варна