IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
08:38 | 14 ноември 2014
Обновен: 18:21 | 22 април 2024

Започват Коледните пости

В следващите 40 дни не трябва да се ядат храни от животински произход

По материала работи: Златина Добрева
Започват Коледните пости

За всички вярващи християни започва 40-дневният период на въздържание от блажни храни и подготовка за причестяване в навечерието на Рождество Христово.
По време на Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.
Виното е единствения алкохол, който се разрешава, тъй като е символ на Христовата кръв. Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.
Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.
Какво можем да хапваме по време на постите? Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с боб, леща, ориз, булгур, нахут, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, ядки, семена, повече плодове и зеленчуци. Почти всички видове макаронени изделия също са подходящи за пости.
Постът не включва само ограничения в хранителния режим. Желаещите да постят не трябва да имат интимни отношения, трябва да се въздържат от изречени лоши думи, както и от лоши помисли. По този начин пречистването трябва да стане не само физическо, но и духовно. Забраняват се и сватбите и веселията.
Старите хора все още помнят патриархалните времена, когато цялото семейство строго е спазвало вековната традиция на Коледния пост. Те са категорични, че са се пречиствали чрез постенето и затова са били здрави.
Традицията повелява, който започне да пости, да не нарушава правилата докрай, защото предците ни са вярвали, че с въздържание и постоянство постигат хармония с природата и божествената сила.

Коментари

Новини Варна