IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
13:27 | 21 ноември 2018
Обновен: 01:23 | 11 април 2024

Внимание, пешеходци! Цветът на дрехата може да спаси живота ви

Как ни виждат шофьорите, според начина по-който сме облечени

По материала работи: Борис Проданов
Внимание, пешеходци! Цветът на дрехата може да спаси живота ви

С настъпването на зимата и застудяването на времето, ледът по улиците се превръща в често срещано явление. По този повод е наложително пешеходците да запомнят, че колите не спират на лед, не защото не искат, а защото понякога това е невъзможно! При излязъл внезапно човек на пътното платно вероятността шофьорът, дори реагирал адекватно и навреме, да спре автомобила при мокра заскрежена настилка не е много голяма. Би трябвало пешеходецът сам да пази своя живот, особено при движение в неосветен участък. Там той трябва да съобрази и цвета на дрехите си, за да е сигурен, че ще бъде видим за водачите зад волана. Ето как ви виждат шофьорите, при скорост на автомобила около 50 км/ч,  според начина по-който сте облечени:

 

Черна дреха – вие сте невидими в тъмното за преминаващите автомобили;

 

Синьо – виждате се от разстояние не по-голямо от 17 м;

 

Червено – забелязвате се от 24 м;

 

Жълто – видими сте от 37 м;

 

Бяло – откроявате се в тъмното и шофьорите ви виждат на 55 м пред себе си;

 

Светли рефлектиращи елементи – виждате се отдалече и вероятността да останете незабелязани е сведена до минимум – 130 м – време, предостатъчно за всеки шофьор да ви заобиколи или да спре, ако се налага.

 

Независимо от цвета на дрехата, с която сте облечени обаче задължително се огледайте и бъдете сигурни за вашата безопасност преди да пресечете пътното платно, дори да сте в правото си - на светещ зелен светофар и пешеходна пътека. Не си спестявайте 4-5 метра ходене и не пресичайте извън регламентираните от закона за тази цел места.

За безопасното придвижване на децата е добре върху раниците им също да бъдат поставени светлоотразителни елементи.  

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Коментари

Новини Варна