IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
11:50 | 3 декември 2018
Обновен: 17:06 | 27 март 2024

Солени глоби за неизрядните търговци на риба

Купувайте морски дарове от регламентирани търговци, съветва ветеринарният инспектор д-р Костадинка Маринова

По материала работи: Борис Проданов
Солени глоби за неизрядните търговци на риба

Агенцията по безопасност на храните от 3 до 7 декември извършва извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти във Варна и цялата страна. Тематичните инспекции за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на морски дарове за празника и са съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 

„Обръща се внимание на местата за съхранение, хигиенни условия, документи за произход и водените записи. Практиката показва, че най-често не се спазват условията на съхранение, липса на документи за произход, неправилно етикетиране, несъответствия по отношение материално техническата база. Търговците обаче стават по-съвестни. Срещат се обаче още и такива, които допускат несъответствия, но си понасят санкциите“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ д-р Костадинка Маринова, началник на отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.

 

„Съставят се актове за установяване на несъответствия – от 500 до 2000 лв. Рецидивите водят до санкция 5000 лв. Тези, които предлагат риба с неизвестен произход и без документи се предприемат мерки – възбраняване на продукта, бракуване и унищожаване“, добави ветеринарният инспектор.

 

До миналата седмица със сигурност по борсите във Варна е имало прясна черноморска риба.

 

„Времето се развали, но считам, че търговци ще могат да доставят за празника. В малките магазини обикновено я няма, търсете я при големите търговци. Ние нямаме отношение към цените и качеството. Но замразената е много по-евтина от прясната и охладена риба“, категорична е д-р Костадинка Маринова.

 

„Следете сроковете на годност, условията за съхранение. При прясната риба обърнете внимание на външния вид – бляскава повърхност, очите изпъкнали. Старата риба е по-мека, очите са вдлъбнати, хрилете са по-светли“, консултира ни тя.

 

Сигнали се подават на сайта на БАБХ, на телефони 0700 122 99 или във Варна на  052/600-871 или на място в дирекцията.

 

По празниците се проверяват всички оплаквания.

 

„Купуването на риба от регламентирани търговци, а не от улицата могат да предпазят от много неприятни моменти на Никулден“, посъветва потребителите д-р Маринова.

 

Почти веднага след този празник започват инспекциите за Коледа и Никулден.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: От 3 до 7 декември масово проверяват рибните борси

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (3.12.2018) - Започват масови проверки на рибата

Коментари

Новини Варна