IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
13:53 | 6 декември 2018
Обновен: 02:48 | 25 април 2024

Канчо Хацуо Рояма и шихани: Българската карате киокушин федерация е сред водещите в света

От петък до неделя ДКС във Варна събира над 1000 бойци за европейско първенство и мондиал

По материала работи: Борис Проданов
Канчо Хацуо Рояма и шихани: Българската карате киокушин федерация е сред водещите в света

Българската карате киокушин федерация отново получи суперлативи от лидерите на световни организации за заслугите си в световен мащаб за развитие и популяризиране на най-твърдия боен стил. Те проведоха пресконференция в хотел „Астор Гардън“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, която предшества старта на 2-ото европейско за мъже, жени и ветерани и 6-ото открито световно първенство за юноши и девойки.

 

И двата шампионата са от петък до неделя в Двореца на културата и спорта във Варна при свободен вход. Организират се от Kyokushin World Union (KWU), а домакин е именно БККФ.

Пресконференцията беше водена от Александър Пичкунов – генерален секретар на КWU, а в нея участвата някои от най-големите световни имена в карате киокушин: канчо Хацуо Рояма, IX дан – съпредседател на KWU и президент на Kyokushin-kan International Karate Organizaton и един от малкото ученици на създателя на киокушин Масутацу Ояма; шихан Анджей Древняк, IX дан – генерален секретар на Kyokushin World Federation (KWF); шихан Дейвид Пиктхол, VII дан – вицепрезидент на Международната федерация по карате (IFK); шихан Рамил Габбасов, V дан – член на Борда на директорите на KWU и председател на Руски съюз на бойните изкуства (РСБИ). От страна на домакините от БККФ пред медиите застанаха: шихан Асен Асенов, V дан – член на Управителния съвет на БККФ; шихан Христо Трайков, VII дан – вицепрезидент и член на УС на KWF; сенсей Стоян Димов, IV дан – изпълнителен директор на БККФ.

Сенсей Пичкунов не скри възходящото развитие на KWU от създаването на организацията през 2011 г. до днес. Проведените световни и европейски първенства (за мъже, жени, подрастващи) стават все по-масови, за да се стигне до рекордното участие на шампионатите в следващите дни, които са в морската столица.

 

Канчо Хацуо Рояма подчерта, че четвърт век от смъртта на Масутацу Ояма, киокушин никога не е бил толкова силен и сплотен.

„Преди 25 г. киокушин се разпадна на много организации, което оказа отрицателно влияние и вреда на неговото развитие като спорт и бойно изкуство. Затова, аз, като негов ученик, искам да се извиня за това пред вас. Когато федерациите са малки, нивото на спортистите е ниско. От 2011 г. със създаването на KWU се състояха огромен брой състезания и нивото на бойците неимоверно се повиши. За това огромна роля има Българската карате киокушин федерация. На лагера в Камчия тази година се събраха над 1500 участници. България е с голямо присъствие в семейството на киокушин и подобни събития влияят положително на обединението ни и за повишаване на нивото на нашия спорт“, подчерта канчо Хацуо Рояма.

Той благодари на организаторите на 2-ото европейско за мъже, жени и ветерани и 6-ото открито световно първенство за юноши и девойки: „Залата и хотелът, в който сме настанени са прекрасни. Дори в Япония не можем да отседнем при такива невероятни условия. Състезанията също са силни, вижте само броят на участниците!“

Шихан Асен Асенов посочи, че очаквано най-голяма е руската група – общо 118 състезатели – 19 при мъжете и жените и 97 при подрастващите. На второ място е Казахстан с 83 представители, като всичките са при юношите и девойките. Само с един по-малко са домакините от България – 82, като 13 са при възрастните и 69 са при малките. Ние обаче сме на второ място по най-много представители на европейското след руснаците. Общо бойците са над 1000 от 32 страни, като 3/4 от тях излизат на татамито при подрастващите.

Шихан Анджей Древняк също добави, че след смъртта на сосай Масутацу Ояма киокушин отново е обединен. Той посочи, че в световен мащаб от дълги години БККФ полага огромни усилия за повишаване на нивото на състезателите и организирането на излючително силни първенства и лагери.

 

Шихан Дейвид Пиктхол на свой ред не скри, че за него е удоволствие за пореден път да присъства на събитие, организирано от Българската карате киокушин федерация.

„Отново съм поканен за състезания от изключително голяма величина. Младите ще могат да видят най-добрите бойци. Да излязат срещу тях, да се докажат. Това е важно за тях, както и за киокушин, който сега е по-силен от всякога“, изтъкна шихан Дейвид Пиктхол

 

Гостите на пресконференцията отбелязаха, че девизът на KWU „Време за обединение“ се изпълва със съдържание благодарение на усилията на БККФ.

Треньорите на националните ни отбори, които ще участват в първенствата, са сенсей Захари Дамянов, сенсей Станислава Бойчева и сенсей Живко Андреев. Те не скриха амбициите за достойно представяне на България и много, много медали от трите турнирни дни.

Сенсеите Станислава Бойчева и Захари Дамянов.

Преди началото на решителните битки се проведе кантарът на "трикольорите" за двете първенства.

 

Програма

7 декември (петък)

9 ч.   Ритуал откриване на турнира.

9,30 ч.        Световно първенство за младежи - битки на шест татамита (до полуфинали).

13 – 14 ч.   Почивка.

19,30 ч.      Закриване на турнира.

 

8 декември (събота)

10 ч.   Световно първенство за младежи - битки на три татамита и провеждане на срещите за мъже, жени и ветерани (три татамита).

13 – 14 ч.   Почивка .

17 – 19 ч.   Награждаване на медалистите от световното първенство.

 

9 декември (неделя)

10 ч. Полуфинали на европейското първенство за мъже и жени – 2 татамита.

12,30 – 13,30 ч.  Почивка.

13,30 – 14,30 ч.  Церемония по откриването.

14,30 – 16,30 ч.  Финали – мъже, жени и ветерани.

16,30 – 18,30 ч.  Награждаване и обща снимка с победителите в турнира.

 

Борис Проданов

 

Снимки Димитър Кьосемарлиев (Investor Media Group) и авторът

 

Още по темата: Излъчват на живо в интернет Европейското и Световно първенство по карате киокушин

Коментари

Новини Варна