IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:30 | 10 декември 2018
Обновен: 15:10 | 17 април 2024

От Нова година кубик вода във Варна поскъпва над 3 лв.

Увеличението е с близо 10 стотинки

По материала работи: Борис Проданов
От Нова година кубик вода във Варна поскъпва над 3 лв.

В Комисията за енергийно и водно регулиране има доклад, според който от 1 януари догодина в някои градове на страната се предвижда поскъпване на водата. За Варна КЕВР предвижда кубик да струва вече 3,097 лв. Сега цената е 2,974 лв.

 

За столицата кубикът скача с над 20 стотинки и ще стигне 2,585 лв. В Бургас отново ще видим цени над 3 лв. при положение, че стойността досега е 2,729 лв. с ДДС. В Пловдив поскъпването е с 1 стотинка – до 2,216 лв./куб.м.

 

Новите цени от началото на годината са част от бизнес-плановете на съответните ВиК дружества, посочват от КЕВР. Регулаторът се съобразява с тях, както и с инфлацията през годината, също и с коефициента за изпълнение на разходите за периода.

 

Окончателно и официално новата цена на водата в различните Ви -дружества трябва да бъде обявена до края на годината. Защото разчетите са направени по данни за инфлация до октомври. А с данните от ноември и декември тарифите могат да се окажат по-различни от посочените в доклада.

Коментари

Новини Варна