IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
10:47 | 15 декември 2018
Обновен: 15:16 | 15 април 2024

Режат пенсиите на 48 000 души

За останалите Агенцията служебно ще отпуска помощта

По материала работи: Слав Велев
Режат пенсиите на 48 000 души

48 000 от 340 000 пенсионери, които взимат четвъртинката социално-инвалидна пенсия, която от догодина ще бъде заменена от новата финансова подкрепа и няма да се изплаща от Националния осигутителен институт (НОИ) към пенсиите, ще трябва да подата заявление-декларация в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Това са тази част от възрастните, които в момента получават четвъртинката, но не и интеграционна добавка.

 

За останалите Агенцията служебно ще отпуска помощта. В пенсионните разпореждания на 340-те хиляди пенсионери ще има обяснения защо от 1 януари четвъртинката няма да се изплаща към пенсиите, а преминава към АСП. Новата финансова подкрепа ще бъде получена през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите. Това означава, че през януари те ще вземат с по 30 лв. по-малко към парите си за старини, пише fakti.bg.

 

„Със закона за хората с увреждания, по който ще се отпуска и помощта, гарантираме, че няма да има хора, които да получат по-ниска финансова подкрепа от тази, която са получавали до момента“, обясни министър Бисер Петков. Освен инвалидизираните пенсионери заявления в Агенцията за социално подпомагане ще трябва да подадат и още 100 000 българи с увреждания. Това са тези, които са с инвалидност между 50 и 71 на сто и до момента не са имали право на финансово подпомагане. Останалите окооло 500 000, които получават интеграционни добавки няма да се налага да подават заявления. Добавките служебно ще бъдат трансформирани в новия вид помощ. Сумата, която ше получават ще бъде между 24.36 лв. и 198.36 лв. в зависимост от линията на бедност и процента инвалидност. Най-много ще взимат тези, които са с над 90% увреждание и право на чужда помощ. Те са около 16 000 души.

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна