IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
12:21 | 16 декември 2018
Обновен: 21:16 | 10 април 2024

Теглим ли повече бързи кредити по Коледа?

Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Rappler

Най-предпочитаните подаръци тази година са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата, съобщава БНТ. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.


Финансистът Светозар Гледачев смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците.


"Който не може да си позволи, няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това", коментира той.


Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си.


По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.


"Важното е отношението. Коледа е духовен празник",  твърди Гледачев.


"Парите, които ще изхарчете за безсмислени подаръци, може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено", допълни той.


Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем.


Dnes.bg  
 

Коментари

Новини Варна