IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
09:31 | 14 януари 2019
Обновен: 05:04 | 24 март 2024

България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици

По материала работи: Слав Велев
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

 

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

 

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Четете още: Експеримент в саксия с гъби създаде биоразградима опаковка

 

Коментари

Новини Варна