IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
11:53 | 19 януари 2019
Обновен: 05:04 | 24 март 2024

Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация

Ще бъдат махнати 1600 чиновници

По материала работи: Пламен Янков
Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация

Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация, като ще бъдат махнати 1600 чиновника. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред bTV, цитиран от dnes.bg.

 

Според него родната администрацията далеч не е сред най-многобройните в Европа, но има логика броят на заетите в нея да бъде намален. По думите на Дончев целта е оптимизация на състава, но по интелигентен начин.

 

Именно по предложения на отделните министерства ще се каже къде колко бройки да се намалят и преструктурират. Сега се започвало с 1600 щатни бройки, но процесът щял да продължи. 


Прецизните анализи обаче ще бъдат готови през април. Тогава ще стане и ясно къде има дублиращи звена с еднакви функции. Има напрежение в администрацията, никой не иска да съкращава, каза вицепремиерът.

 

Наред с това Дончев коментира и изграждането на магистрала "Хемус", което АПИ възложи на държавното предприятие "Автомагистрали", без обаче да се възлага обществена поръчка.

 

Дончев обясни, че възложителят има право да възлага без процедури, т.н. вътрешно възлагане,  когато има контрол на 100% върху дружеството. Това е абсолютно законно.

 

Фирмата за строителство е държавно. Няма право да прехвърля изцяло дейността на други фирми, посочи вицепремирът.

Коментари

Новини Варна