IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
15:50 | 23 януари 2019
Обновен: 23:20 | 27 март 2024

Тръгва нова безплатна програма в помощ на диабетиците във Варна

Бюджетът за здравеопазване в града увеличен с над милион и половина лева

По материала работи: Борис Проданов
Тръгва нова безплатна програма в помощ на диабетиците във Варна

Нова общинска програма – профилактика на диабетното стъпало, допълва палитрата от мерки, които финансира местната власт. Тя ще разполага с бюджет от 15 000 лв. и ще се осъществява в ДКЦ 4, където има специалисти и традиции в това отношение.

 

Програмата беше гласувана от постоянната общинска комисия „Здравеопазване“ след предложение на нейния председател доц. Антоанета Цветкова.

 

В бюджета за здравеопазване бяха одобрени още 17 програми, сред които има още една свързана със захарната болест - „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“.

 

Финансирането на новия скрининг е от вътрешна конверсия от средствата за другите профилактики, които община Варна ще проведе през 2019 г.

 

„Данните сочат, че около половин милион българи са болни от диабет – коментира доц. Цветкова. – От тях поне 10% са във Варна. Често заболяването се открива, когато е в напреднала фаза.“

 

В общинските лечебни заведения и тази година ще има голям брой профилактични прегледи за различни опасни болести (на белия дроб, на простатата, на маточната шийка и гърдите, на щитовидната жлеза, на слуха, на зрението, на гръбначния стълб), които ще бъдат за сметка на общината. Отчитането на средствата им ще става след представяне на пълна документация за изследванията, направени на пациентите.

 

Съветниците от комисията гласуваха и общ бюджет от 21,112 млн. лв. за здраве, като спрямо миналата година ръстът е от над 1,5 млн. лв. В капиталовата програма са заложени средства за детските градини и ясли, за Комплекса за детско хранене и училищните кабинети.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Представят във Варна новата система за прием на първокласници

Коментари

Новини Варна