IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
08:22 | 8 февруари 2019
Обновен: 07:37 | 24 март 2024

1/3 от българите се страхуват да подадат сигнал за корупция

57.6% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията

По материала работи: Слав Велев
1/3 от българите се страхуват да подадат сигнал за корупция

 

29,9% от българите не биха подали сигнал за корупция, защото се страхуват от последиците. Други 26,8% смятат, че сигналът им не би довел до решение на проблема, тъй като и длъжностните лица също са корумпирани, пише trafficnews.bg. Това се сочи в проучване "Противодействие на корупцията 2018: обществени очаквания и постигнати резултати" на "Алфа рисърч" и Асоциация "Прозрачност без граници".

 

41% от българите пък изобщо не биха подали сигнал за корупция поради каквато и да е причина.

 

Проучването на социологическата агенция "Алфа рисърч", цитирано от БНТ, показва, че над 70% от българите настояват антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разследва висшите етажи на властта. Данните от изследването на обществените нагласи за противодействие на корупцията бяха обсъдени на кръгла маса, организирана от асоциация "Прозрачност без граници", пише sega.bg.

 

Проучването извежда три ключови проблема - политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система. 57.6% от анкетираните определят като най-голям проблема с политическите и роднинските назначения в администрацията, а 56.9% - търговията с влияние в министерства и агенции. Остри са и критиките към злоупотреби с публични средства в местната власт (също 56.9%) и незаконното финансиране на партии и политически кампании (56.7%).

 

 

 

Коментари

Новини Варна