IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:22 | 14 февруари 2019
Обновен: 20:23 | 23 април 2024

53% от българите имат доверие на Европейския съюз

Това сочи проучване на Евробарометър, проведено в края на миналата година

По материала работи: Пламен Янков
53% от българите имат доверие на Европейския съюз

53% от българите имат доверие на Европейския съюз, сочи проучване на Евробарометър, проведено в края на миналата година. 30% от включилите се в допитването нямат доверие в Евросъюза, съобщава bTV.

 

Сред държавите с най-висока степен на доверие са Литва, Дания, Швеция, Холандия, Малта и Португалия. На средноевропейско ниво се регистрира ръст от 3% в положителната оценка към ЕС в сравнение с пролетта на 2018 г.

 

Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на тези в България. 51% от анкетираните вярват на Европейския парламент, а едва 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45%, а това в националното правителство – 22%.

 

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа от 87% за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги.


Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60% от българите. 57% от българите и 58% от европейските граждани споделят оптимистични възгледи относно бъдещето на Евросъюза.

 

Традиционно българите споделят положителни възгледи относно идеята държавите от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.


Проучването на Евробарометър е направено между 8 и 22 ноември 2018 г. по поръчка на главна дирекция „Комуникации“ към Европейската комисия. Интервюирани са граждани на всички 28 държави-членки на Европейския съюз, граждани на Турция, Бивша Югославска Република Македония, Черна гора, Сърбия и Албания, както и на кипърската турска общност.

Коментари

Новини Варна