IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
17:53 | 22 февруари 2019
Обновен: 18:09 | 21 март 2024

89 нови случая на варицела във Варна само за седмица

Намаляват острите респираторни заболявания

По материала работи: Пламен Янков
89 нови случая на варицела във Варна само за седмица

За периода 15.02.2019 г. – 21.02.2019г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост заболeваемост е както следва: Регистрирани са 14 случая на чревни инфекции срещу 34 от предходната седмица, представени от: 10 ентероколита, 2 вирусни хепатитa, 1 колиентерит и 1 ротавирусен ентерит.

 

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 103 лица срещу 74 за предходната седмица, представени от: 89 случая на варицела /основно в организираните детски колективи/ и 14 случая на скарлатина. Извършени са 16 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).


Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили във Варненска област.


Във връзка с увеличената заболяемост от морбили в страната отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ Варна е издал предписания до всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 годишна възраст, подлежащи на имуниазция срещу морбили. Откритите неимунизирани лица и такива с непълен имунизационен статус да се обхванат незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили. Издадено е предписание и до лечебните заведения за болнична помощ и  извънболнична помощ за насочване на вниманието към ранното откриване на клиничните симптоми на морбили и предприемане на необходимоте действия за съобщаване, регистрация, насочване за консултация с инфекционист, изолация, диагностика и лечение. Дадени са указания за незабавно изследване имунитета срещу морбили на медицинския персонал, работещ в рискови отделения и при липсата му да последва незабавна имунизация. Изпратени са писма до кметовете в областта с молба за указване на съдействие на ОПЛ при издирване на неимунизирани или нереиминизирани лица.

 

Регистрирани са 155 бр. остри респираторни заболявания срещу 438 случая на ОРЗ от предходната седмица. Регистрирани са 6 случая на грип и 42 усложнения от ОРЗ – 20 бронхита и 22 пневмонии.

 

Няма регистрирани заболявания от Лаймска борелиоза.

 

В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 53 лица. Проведени са 30 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 12 лица.


В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 15 лица. Няма регистрирани случаи на ухапани от кърлежи.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна