IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
14:18 | 5 март 2019
Обновен: 23:43 | 11 април 2024

От Варна започва написването на учебник по контратероризъм

Румънски експерт посочи морската столица като еталон за подготовката на кадри за критични ситуации

По материала работи: Борис Проданов
От Варна започва написването на учебник по контратероризъм

Проф. Раед Арафат – държавен секретар на Румъния за терористични атаки, аварии и бедствия помага за написването на учебник по тази тема. Помагалото ще служи на студентите и стажант-лекарите от варненския Медицински университет, уточни проф. д-р Красимир Методиев – експерт по биотероризъм и почетен консул на Израел в България.


Във Варна се откри ІІІ семинар „Организация и управление при бедствия и кризи с голям брой пострадали“, на който лектори (освен професор Арафат) са и експерти от израелския Институт по контратероризъм. Участват общински и държавни институции, които се грижат за сигурността.


Използваният в Румъния модел в критични за населението ситуациите, включващи интеграция и взаимодействие между цивилни и военни структури вече са общоевропейски еталон. Това заяви проф. Арафат и добави, че няма готов алгоритъм за всяка страна, а необходимо да се вземат предвид конкретните ситуации.


В северните ни съседи при необходимост се използва т.нар. „Червен план“. Той влиза в сила незабавно и в него са предвидени действия, с които се ангажират различни ведомства. За да има постоянна готовност се правят и учения.


Поддържането обаче на цялостна структура за действие при кризи трябва сериозно финансиране, категоричен е проф. Арафат. Румънският модел струва над 1 млрд. евро, но е предвидено дори специално оборудване и линейки. Той посочи Варна като пример на добра подготовка на експертите и изтъкна, че морската столица е крачка пред останалите центрове в България.

 

Прочетете още: Сензация: Откриха край Варна портал към друго измерение!

Коментари

Новини Варна