18 мaрт: Световен ден на мозъка
Вижте и още интересни научни събития, свързани с днешния ден
Публикувана: 18 Mar 2019 | 8:16

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. Ето и някои по-интересни факти за него:
 

- Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама.
 

- Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки - 2 049 грама. Мозъкът еволюира - през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр.
 

- Най-малкият мозък принадлежи на жена - 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите - само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре.
 

- Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.
 

- Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.
 

- Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците - 111.
 

- Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет - той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.
 

А ето и още интересни научни събития свързани с днешния ден:
 

- На 18 март през 1584 г. умира Иван IV Василевич Грозни (на руски: Иван IV Васильевич Грозный) - велик княз на Великото московско княжество (1533-1547 г.) и първи цар на Русия (1547-1584 г.). Той е основател на Руското царство и най-дълго управлявалият владетел на Русия, като по време на управлението му е завладяно Поволжието, започва колонизацията на Сибир и са създадени много основни държавни институции, просъществували до 18 век. В същото време той е запомнен и с ексцентричното си поведение и политиката на масов вътрешен терор. Прозвището „Грозни" е транскрипция на руското Грозный, „Страшни". В българската народна памет Русия до освобождението се отъждествява с дядо Иван аналогично с Иван Грозни и неговия дядо Иван - заради провъзгласяването му за цар, а страната за царство по подобие на Симеон Велики и Първата българска държава.
 

- На този ден през 1965 г. в орбита е изведен двуместният космически кораб "Восход". Общата продължителност на полета е 24 ч. Параметри на орбитата са перигей - 173 км, апогей - 498 км. Екипажът се състои от командир на кораба П. И. Беляев и втори пилот А. А. Леонов. По време на полета за първи път в историята на космонавтиката човек (Леонов) излиза в открития Космос.
 

- На 18 март 1869 година е направено първото съобщение за съставянето на Менделеевата таблица. През 1869 г. Дмитрий Иванович Менделеев открива периодичния закон за химичните елементи. На основата на този закон обобщава основните принципи на неорганичната химия като създава периодичната система на химическите елементи и пръв в историята на химията предсказва съществуването на неизвестни дотогава елементи - скандий, германий и галий.
 

- През 2004 г. българският парламент гласува с 226 гласа "за" и 4 "против" Закона за ратификация на северноатлантическия договор. Законът влиза в сила на 29 март 2004 г.
 

- През 1932 г. в залива Сидни е открит най-широкият мост в света (широк 48.8 метра).
 

- През 1922 г. английският съд осъжда Махатма Ганди на шест години затвор за подстрекателство към метеж.
 

- През 1871 г. е създадена Парижката комуна.
 

- През 1980 г. умира Григор Вачков - български театрален и киноактьор.
 

- През 1959 г. е роден Люк Бесон - френски режисьор, сценарист и продуцент.
 

Коментари ( 0 )