IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
15:42 | 24 март 2019
Обновен: 21:07 | 24 април 2024

Делфинчето се е родило за около един час с опашката напред

Последното раждане на бебе делфин в Делфинариума е било преди 14 години

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Варненският делфинариум си има бебе. Това не се е случвало от 14 години. Ако зависеше от мен, възхитителните морски бозайници щяха да бъдат пуснати на свобода в морето още в тази минута. Но не зависи.

 

Както ви информирахме, морското момченце е на 4 месеца и още си няма име. Мама Доли е на 35 години и това е третото ѝ дете. И двамата се чувстват чудесно и вчера бе първото извеждане на малчугана пред хора. Йоана и Бимбо също са родени в делфинариума. Йоана, както е прието в делфинските семейства, освен при раждането, участва и при отглеждането на бебето, но и като щура тийнейджърка го учи на закачливи лудории. Експертите във варненския атракцион прилагат методика, която е предписана и стриктно наблюдавана от единствените двама специалисти в тази област, които са ангажирани за контрол и съвети по отглеждането и здравето на делфините. Цветан Станев е специалист по морски бозайници и е от създаването на Делфинариума през 1984 г. на разположение във Варна. По негови думи

 

делфинчето се е родило за около един час, с опашката напред.

 

В противен случай би се удавило. За раждането са му помогнали другите женски от семейството като са го избутали бързо към повърхността, за да вдиша въздух. След раждането си, малкото застава неотлъчно отляво или отдясно на мама и я следва плътно. На всеки 10 или 20 минути суче високомаслена субстанция. Всяка майка делфин произвежда до 12 литра мляко за едно денонощие. Това помага на малкото да нараства бързо. Бебето е родено 8-10 кг. и около 80 см.  В момента е около 1,20 метра. Бебетата делфини са изключително уязвими  като малки и смъртността им е 65%.

 

Това е причината да бъде абсолютно забранен достъпът на хора до него.

 

Те са податливи, както и хората на инфаркти и инсулти. Звукът във водата се разпространява 5 пъти по-бързо. Тези морски бозайници имат сензори, които улавят спектри, недостъпни за хората. Нека се опитаме да си представим какво им е причинила глъчката от 5000 души, залепени по вратите на Делфинариума!

 

Периодът до 6-ия месец след раждането на бебе делфин се счита за рисков.

След това то може да започне да се храни и с риба, каза още специалистът. Както при хората, така и при делфините бременността е време, в което майката се пази, не работи и се радва на специални грижи. Месец преди раждането бременната делфинка не участва в представления и тренировки. При първите признаци на раждане, за нея се грижи екип от специалисти, за да се увери, че всичко с нея и бебето ще е наред. Старши-треньорът Илиян Василев посочи, че още от ноември са започнали денонощните дежурства над Доли и бебето. Последното родено делфинче преди това се е появило преди 14 години – Бимбо. Преди него, пак Доли е родила Йоана (преди 24 години).

Цветан Станев, специалист по морски бозайници 

„Предстои изграждането на външен открит басейн с допълнение към този, със съоръжение за допълнителен комфорт на нашите любимци", коментира управителят на делфинариума Ивелин Симеонов. Ще има басейн за раждане и отглеждане на малките, както и санитарен басейн, с възможност за временна изолация на заболелите. Предвидена е възможност за близък терапевтичен контакт с делфините. Тюлените Лео и Бианка също ще получат разширение по новия проект. Младата двойка също опитва да има бебе.

 

Управителят на делфинариума Ивелин Симеонов

 

Да се молим всички институции, от които зависи, да помогнат за разширяването на площта на този варненски атракцион! Нека поне се огледаме навън, за да почерпим от практиките на световните делфинариуми! Пожелаваме от сърце здраве и дълъг живот на новото делфинче!

ЕЛИ МАРИНОВА

СНИМКИ АВТОРЪТ

 

Четете още: Показаха бебе делфинче, родено във варненския делфинаруим (СНИМКИ)

Старши-треньорът Илиян Василев 

 

 

Коментари

Новини Варна