IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
12:38 | 25 март 2019
Обновен: 19:48 | 1 май 2024

От храма започна Благовещение за десетки миряни от Варна

Деца песнопойци поздравиха с концерт дошлите в катедралата за празника

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

На голям празник религиозните християните започват деня си, минавайки през храма. Така и днес, на големия ден Благовещение десетки варненци  се събраха на празничната литургия в катедралния храм „Св.Успение Богородично“. След  приключването ѝ  децата от хор „Корал“   към храма поздравиха с песни присъстващите миряни. На този ден Дева Мария разбира благата вест, че ще роди непорочно заченат син, съобщена й от Архангел Гавриил. Това е един от постоянните празници в църковния календар, тъй като всяка година се чества на една и съща дата. Заедно с християнския празник, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец.

 

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Други характерни ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен. Неслучайно точно от този ден е останала приказката: "Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено", тъй като по това време поникват първите ядливи растения, които осигуряват храна за цялото семейство.

 

Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празника в някои райони на България се нарича още "Кукувден".  По Благовец предците ни са почиствали селските дворове и палели обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запявали обредни песни и тръгвали да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта. Песните пробуждат и пролетните копнежи на младите, като една от тях гласи, че млад овчар извежда стадото на паша, но жалее, че се отдалечава от селото, тъй като няма да получи любовен знак - китки и венци.

 

В днешно време, освен домовете си, можем да изчистим помислите и делата си, да започнем да даваме повече на по-нямащите от нас и да бъдем още по-съпричастни. Можем. Честит празник на всички българи! Само благи да са вестите, които майките получават за децата си! И да се раждат повече българчета! Честит имен ден на имениците!

 

Повод да почерпят имат Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Благойна, Бончо, Бонка, Мариан, Мариян, Мариана, Марияна, Вангел, Ванга, Евангелина,  Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина, Ева, Габриела.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Пуснаха предсрочно северното платно на бул. „Цар Освободител“ във Варна (СНИМКИ)

С военни почести и концерт ще отбележим Деня на Тракия

Коментари

Новини Варна