Отварят бул. "Левски" за Великден
Първоначално движението ще е с временна организация
Публикувана: 22 Apr 2019 | 17:05

Новият булевард "В.Левски" във Варна ще бъде отворен за Великден. Това съобщи преди минути зам.кметът на община Варна Христо Иванов. Полагаме последните метри асфалт, уточни той.

 

В началото трафикът на автомобили по него ще се осъществява с временна организация на движение, но булевардът ще е отворен с пълния си капацитет. Варненци трябва да бъдат спокойни, най-големият инфраструктурен проект на града приключва, каза още зам.кметът.

 

Ще могат да се ползват всички съоръжения по бул. „В. Левски“, включително и основното трасе.


Цветният квартал няма да остане изолиран, строежът е направен така, че да се спазват мерките за безопасно движение както на автомобилите, така и на пешеходците.


„Булевардът като цяло трябва да разтовари трафика на града“, припомни Христо Иванов и добави, че няма нужда да коментират едни и същи неща.

Николай Димитров (ръководител на проекта - вдясно) и Недялко Иванов (проектирал пътното трасе - до него).

 

Проектантите Николай Димитров (ръководител на проекта) и Недялко Иванов (проектирал пътното трасе) не скриха, че бул. „В. Левски“ е много трудно за изпълнение съоръжение, което е изпълнено напълно успешно и по съществуващите стандарти.


„Бяха реконструирани изключително сложни подземни комуникации. Те отнеха близо година и през това време се работеше много усилено, макар и отстрани да изглеждаше, че нищо не се прави“, посочи Николай Димитров.


Дори т.нар. наклонено кръгово не е извън стандартите, защото е под 4%, обобщи Христо Иванов. Преходите между различните нива на бул. „В. Левски“ са направени със специални рампи, а дори да има проблеми, те ще възникнат на двата му края.

Христо Иванов и Виктор Бузев (вдясно).


Според главния архитект на града Виктор Бузев варненци трябва да привикнат с новите правила на движение на две нива, като се спазва толерантност между шофьори, колоездачи и пешеходци. Той добави, че е обсъждан вариантът в бъдеще булевардът да направи връзка с Аспаруховия мост на Топлата вода под „Максуда“.


Арх. Бузев добави, че критиките, отправени от Камарата на архитектите дни преди пускането на булеварда, са неоснователни и тенденциозни. Или най-вероятно плод на недоразумение.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Новият бул. „Васил Левски“ готов до дни (СНИМКИ)

Коментари ( 0 )