IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
17:05 | 22 април 2019
Обновен: 10:47 | 15 април 2024

Отварят бул. "Левски" за Великден

Първоначално движението ще е с временна организация

По материала работи: Борис Проданов
Отварят бул. "Левски" за Великден

Новият булевард "В.Левски" във Варна ще бъде отворен за Великден. Това съобщи преди минути зам.кметът на община Варна Христо Иванов. Полагаме последните метри асфалт, уточни той.

 

В началото трафикът на автомобили по него ще се осъществява с временна организация на движение, но булевардът ще е отворен с пълния си капацитет. Варненци трябва да бъдат спокойни, най-големият инфраструктурен проект на града приключва, каза още зам.кметът.

 

Ще могат да се ползват всички съоръжения по бул. „В. Левски“, включително и основното трасе.


Цветният квартал няма да остане изолиран, строежът е направен така, че да се спазват мерките за безопасно движение както на автомобилите, така и на пешеходците.


„Булевардът като цяло трябва да разтовари трафика на града“, припомни Христо Иванов и добави, че няма нужда да коментират едни и същи неща.

Николай Димитров (ръководител на проекта - вдясно) и Недялко Иванов (проектирал пътното трасе - до него).

 

Проектантите Николай Димитров (ръководител на проекта) и Недялко Иванов (проектирал пътното трасе) не скриха, че бул. „В. Левски“ е много трудно за изпълнение съоръжение, което е изпълнено напълно успешно и по съществуващите стандарти.


„Бяха реконструирани изключително сложни подземни комуникации. Те отнеха близо година и през това време се работеше много усилено, макар и отстрани да изглеждаше, че нищо не се прави“, посочи Николай Димитров.


Дори т.нар. наклонено кръгово не е извън стандартите, защото е под 4%, обобщи Христо Иванов. Преходите между различните нива на бул. „В. Левски“ са направени със специални рампи, а дори да има проблеми, те ще възникнат на двата му края.

Христо Иванов и Виктор Бузев (вдясно).


Според главния архитект на града Виктор Бузев варненци трябва да привикнат с новите правила на движение на две нива, като се спазва толерантност между шофьори, колоездачи и пешеходци. Той добави, че е обсъждан вариантът в бъдеще булевардът да направи връзка с Аспаруховия мост на Топлата вода под „Максуда“.


Арх. Бузев добави, че критиките, отправени от Камарата на архитектите дни преди пускането на булеварда, са неоснователни и тенденциозни. Или най-вероятно плод на недоразумение.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Новият бул. „Васил Левски“ готов до дни (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна