IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:21 | 24 април 2019
Обновен: 22:21 | 19 април 2024

Варна ще има втора морска градина на територията на „Аспарухов парк“

Съветниците одобриха проекта за ПУП на 39-то заседание на местния парламент

По материала работи: Борис Проданов
Варна ще има втора морска градина на територията на „Аспарухов парк“

Дебати предизвика отново въпросът, свързан с одобряването на ПУП – план за регулация и застрояване на „Аспарухов парк“ във варненския квартал Аспарухово по време на редовно заседание на Общински съвет - Варна.

 

"Излишно се наслагват мнения, че се извършва нещо тайно и нередно, паркът е за широко обществено ползване и е в негов интерес да се одобри и да бъде изпълнен плана, за да бъде съхранена територията като такава", каза главния архитект на Варна Виктор Бузев в отговор на поискани гаранции от страна на представители на инициативен комитет Аспарухово, че в парка няма да има застрояване. Законът дава гаранции, коментират се само съоръжения свързани с поддръжката на парка, добави арх. Бузев.

 

Относно изграждането на атракциони Бузев уточни, че растения от защитен вид, ако има такива в парка, също са атракцион. Инициатива от страна на Икономическия университет за създаване на студентска гора в парка и всеки випуск да засажда определен вид дръвчета там –  също е атракцион, заяви архитекта, добавяйки, че детски кът за децата също ще има, защото е важно условие за тяхното социално общуване.

 

Планът за парка е перфектен, кусури ако се търсят винаги ще се намерят, твърденията за нарушения са необосновани и сблъскваме две тези - да има или да няма парк, заяви Янко Станев.

 

Отговорността ни като съветници е да позволим да се изпълни това, което предлага администрацията в интерес на всички граждани, добави Марица Гърдева.

 

Отношение по темата взе и кметът на Варна Иван Портних. "Дълго време район Аспарухово беше пренебрегван, целта е да се превърне в привлекателен район, тъй като града се разраства в южна посока, уточни той. С реализираните проекти всеки вижда положителната промяна. Факт е че в последните години последователно изпълняваме това, което сме обещали на аспаруховци. Продължаваме и с поетите ангажименти за изграждане на рибарското пристанище, което до месец и половина трябва да стартира."

 

С този ПУП  и огромната плажната ивица с която разполага, районът ще се превърне във втората морска градина на Варна, каза още кметът, като подчерта, че спекулациите и внушенията за строителство в парка са безпочвени, тъй като параметрите на застрояване са под 1 %. Паркът ще е от значение не само за района, а за цяла Варна и варненци. Този парк ще даде нова перспектива за Аспарухово и вярвам, че всички заедно ще успеем да го реализираме, допълни Иван Портних.

 

Мариана Стойкова

снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна