IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
09:27 | 14 май 2019
Обновен: 08:11 | 14 май 2025

Ще изследват и алкохола за двоен стандарт

Сред основните храни, които ще бъдат проверявани ще бъдат макаронените изделия, млечните продукти, консерви, зехтин

По материала работи: Слав Велев
Ще изследват и алкохола за двоен стандарт

Държавата започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС.  За първи път ще се изпитват и спиртни напитки.

 

Вероятно сред основните храни, които ще бъдат проверявани за двоен стандарт, ще бъдат макаронените изделия, млечните продукти, консерви, зехтин, както и бира, вино и спиртни напитки.

 

Изследването ще продължи 18 месеца.

 

Представители от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните ще участват в пресконференция, организирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с изнасяне на резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз, пише dariknews.bg.

 

Анализът на пазара в България и свързаният с това подбор на продуктови групи са извършени в рамките на развивания от КЗП проект, свързан с двойния стандарт при потребителските стоки – „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020).

 

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите, посочват от Агенцията.

 

По време на пресконференцията ще бъдат представени избраните продукти от определените в проекта продуктови групи стоки (храни и напитки), от които предстои да се купят проби за извършването на анализ и съпоставка. Ще бъдат разяснени принципите на подбор на продуктите, механизмът на вземане на пробите, методиката на самото изследване и оценката на съответствието в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка, предлагана на различните пазари в Европейския съюз.

Коментари

Новини Варна