IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
16:05 | 17 юни 2019
Обновен: 05:15 | 12 април 2024

До какви последици води глобалното затопляне?

Горещи и сухи лета, суха почва, изчезват растения и животни…

По материала работи: Слав Велев
До какви последици води глобалното затопляне?

Глобалното затопляне е все по-голям проблем, тъй като се повишават нивата на въглероден диоксид, а това води до повишаване на температурата на околната среда. Това пък от своя страна създава други проблеми като топене на ледниците, покачване на морското равнище, наводнения или пък продължителна суша. Смята се също, че затоплянето води и до окисляването водите на океаните.

 

Заради глобалното затопляне също пролетта пристига по-рано, но и снегът не се задържа. Според скорошно проучване дори се установи, че върховете на Еверест са значително по-мръсни, а температурата – доста по-висока. Поради това е възможно топене на ледниците. По-горещите и сухи лета, намалената влага в почвата, намаления снеговалеж ще доведат и до по-сериозни последствия за селското стопанство. Растителността се изсушава, а това води до мащабни горски пожари. Затоплянето води и до намаляване на производството на различни култури.

 

Животните също са повлияни от глобалното затопляне. Според учените някои растителни и животински видове ще бъдат изложени на повишен риск от изчезване, ако средните температури продължат да се повишават. Освен околната среда, човешкото здраве също е засегнато от глобалното затопляне. С повишаването на температурите има по-често наличие на топлинни вълни, а учените очакват те да се случват много по-често и да се проявяват в по-тежка форма. Увеличението на топлинните вълни създава рискове за здравето и може да доведе до топлинни удари и влошаване на съществуващи медицински състояния. Сред тях са сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.

 

Заради затоплянето се замърсява и въздухът, а това води до разпространение на редица заболявания. То причинява също по-дълъг и интензивен сезон на алергии. Така се увеличава и рискът от влошаване на астмата и други белодробни заболявания. Учените предвиждат, че ако емисиите се намалят, нивото на въглеродния диоксид може да намалее след около 50-60 години. За да се случи това, трябва обаче да се предприемат глобални действия. Например британското правителство е решено да намали емисиите на парниковите газове с 60% до 2050 г. Смята се обаче, че по-бедните страни са сериозно засегнати от последиците от изменението на климата поради ограничените си възможности за справяне с проблема.

 

Puls.bg

Четете още: Boeing призна за грешка в модела 737 Макс

Коментари

Новини Варна