IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:14 | 21 юни 2018
Обновен: 11:14 | 18 април 2024

Честваме Световния ден на хидрологията

Науката изследва движението, разпределението и качеството на водите по Земята

По материала работи: Слав Велев
Честваме Световния ден на хидрологията

Днес честваме Световния ден на хидрологията. Празникът се отбелязва от 2006 г. по инициатива на Международната организация по хидрография с подкрепата на Общото събрание на ООН.  Хидрологията (наука за водата) е наука за движението, разпределението и качеството на водите по Земята. Специалистите в науката се наричат хидролози. Клонове на хидрологията са: химическа хидрология, екохидрология, хидрогеология, хидрометеорология и хидроморфология.

 

Хидрологията изследва детайлно всички видове водни обекти на Земята –реки, езера, блата, морета, океани, ледници и подземни води. Те се разглеждат в своето непрекъснато взаимодействие, обусловено от водния кръговрат. Науката изследва негативното влияние върху водите, изразяващо се основно в замърсяване, изчерпване на водните колектори, построяването на язовири и водноелектрически централи (ВЕЦ).В повечето случаи хидрологията се смята за дял от природната география. Главните научни и работодателски центрове за хидролозите в България са: Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ към БАН), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

agrozona.bg

Четете още: Омбудсманът с оферта: Нейната оставка срещу законодателни промени

Коментари

Новини Варна