IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
13:17 | 27 юни 2019
Обновен: 19:58 | 23 април 2024

За 4 дни във Варна 21 колабираха в жегите

Линейки прибират от улиците и припаднали след употреба на алкохол

По материала работи: Ставри Таргов
За 4 дни във Варна 21 колабираха в жегите

Само в дните от 21 до 24 юни сме оказали помощ на 21 колабирали на обществени места в жегите. Това съобщи за Медийна група „Черно море“ зам.-директорът на ЦСМП – Варна, д-р Антоанета Касабова. 13 от пострадалите са жени, останалите са мъже. Обикновено слънцето ги „удря“ по автобусни спирки, пред търговски обекти, градинки и други.

 

Линейки са прибрали от улиците и 11 души, припаднали в топлото заради употреба на алкохол. 10 от тях са мъже. 3-ма от всички са с били с алкохолно интоксикация и са настанени в токсикологията на Военноморската болница.

 

Пиенето на концентриран алкохол е крайно нежелателно, припомнят специалистите. Водката, ракията и другите високоградусни напитки снижават рязко кръвната захар, човек се опиянява много по-бързо и може да колабира в жегите. Бирата е подходящо питие през лятото, стига да се консумира с мярка. Различните нискоалкохолните коктейли не са опасни, само ако се пият с много лед.      

 

В жегите възрастните хора и пациентите с хронични заболявания да избягват излизане на открито след 10,30 ч., посъветва д-р Касабова. Най-добре е разходките да стават след 19 ч. Препоръките са при топло време да се пият редовно охладени айрян, сокове, нектари и други течности, да се носят светли дрехи и шапки, освежителният душ няколко пъти дневно също намалява загряването на кожата.   

 

От специални предпазни мерки се нуждаят и малките деца. Те трябва да се пекат на плажа най-късно до 11 ч. и след това да се приберат на сянка или вкъщи. Задължително е да носят шапки и светли дрехи.    

 

Климатичните системи в офисите, домовете и търговските обекти разхлаждат добре, но хората трябва да знаят, че разликата между температурите вътре и навън не бива да е по-голяма от 6 -7 градуса.

 

Например, ако на улицата е 30 градуса, вътре трябва се охлажда максимум до 23 - 24 градуса. В противен случай имунната система на организма ще се адаптира трудно към промените.

 

В горещините всеки трябва да излиза с шапка на главата и  с шише с вода.

 

Ако пред нас колабира човек, първата помощ до идването на линейката е той да бъде поставен в легнало положение и на сянка, а след това лицето и крайниците му да се напръскат с вода.

 

Ако на човек му причернее на улицата, е добре на поседне на сянка и да се охлади с вода.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна