Порои и градушки удрят България в следващите 48 часа
Значителни валежи очакваме в централните и източните райони на страната
Публикувана: 9 Jul 2019 | 20:35

Денят ще е слънчев в сутрешните часове. Следобяд обаче от запад на изток ще превали. По-значителни валежи очакваме в централните и източните райони. Там валежите ще са с гръмотевична активност и риск от градушка.

 

Температурите във вторник вече са значително по-ниски от началото на седмицата. В Северна България термометрите ще показват между 25 и 28 градуса. На юг – 28 – 32 градуса.

 

Около Черноморието днес също се очакват краткотрайни и на места интензивни валежи в часовете след обяд. Температурите по крайбрежието ще са в интервала 26-28 градуса на въздуха и около 27 на морската вода. Вълнението на водата – слабо с височина на вълните – от 50 до 125 сантиметра.

 

През нощта, утре през целия ден и в нощта срещу четвъртък преваляванията ще се усилят, отбелязва Нова. Страната ни попада под влиянието на средиземноморски циклон. Очакваме локални интензивни валежи, гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и градушки. В 7 области на Южна и Източна България се очаква валежите на достигнат между 40 и 80 литра на квадратен метър за денонощието. В сила е оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури.

 

Заради предстоящия цикъл валежи под наблюдение са много реки в цялата страна. Ниво „Тревога” е в сила за водоемите в района на Източна Стара планина и централната част на крайбрежието. Предупреждения има и за реките в Североизточна България.

 

Времето ще се стабилизира в четвъртък през деня. Преваляванията ще намалеят , но ще остане хладно за сезона – около 25 градуса в следобедните часове. С приближаването на почивните дни температурите леко ще се повишат до към 27-28 градуса.

Коментари ( 0 )