Източват дебитните ни карти с умни устройства
Какъв е начинът да се предпазим от изобретателните хакери?
Публикувана: 15 Jul 2019 | 11:48

България е сред лидерите в престъпленията с банкови карти и скиминг устройства. Според експертът по киберсигурност Любомир Тулев от няколко години са зачестили случаите.


"Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация", посочи той.


Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика. Това стана ясно още от думите му.


"Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисиона. Целта е с нея да се направят повече трансакции", подчерта експертът.


Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни.


"Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев пред Bulgaria ON AIR.


Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.


Четете още: Откриват процедурата по избора на нов главен прокурор


 

Коментари ( 0 )