IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
06:50 | 21 декември 2016
Обновен: 23:20 | 18 март 2024

Имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юлияна!

Църквата почита паметта на Св. мъченица Юлиания

По материала работи: Пламен Янков
Имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юлияна!

На 21 декември църквата почита паметта на Св. мъченица Юлиания. Тя е живяла през 3 век. От малка обиква Христовата вяра, въпреки че семейството и е пропито от езичество, пише blitz.bg. Нейният годеник Елевсий също бил езичник. Когато той се изкачил на висок пост във властта, бащата на момичето се отрекъл от него, защото го смятал за лудо, че вярва в Христос. 

 

Тогава именно Елевсий трябвало да съди Юлиания. В началото той бил бесен, че тя го е отхвърлила заради езическите му вярвания. После обаче се преклонил пред красотата на бившата си годеница и отново я пожелал за жена, обешавайки че няма да я кара да се отказва от Христа. Тогава блеснала великата християнска същност на Юлиания, която му казала, че няма как да се омъжи за езичник, защото това значи семейството и да не е християнско.

 

Така Юлиания сама се обрекла на големи страдания. Но тя нито за миг не съжалила за избора си да остане вярна на Иисус докрай. По време на мъките и цели 630 души се покръстили, опиянени от чудотворните християнски разкази на девойката. Всички обаче били избити от императора, както и Юлиания, която умира на 21 декември 290 година.

 

Имен ден празнуват Юлия, Юлиан, Юлиян, Юлиана, Юлияна.

Коментари

Новини Варна