IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
10:26 | 16 юли 2019
Обновен: 22:48 | 21 февруари 2024

Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та

Чиновник от НАП или МФ публикувал личните данни?

По материала работи: Пламен Янков
Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та

В понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от Приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

 

Според програмиста и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.


"Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър",  каза той пред Нова тв, цитиран от dnes.bg.


По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

 

"Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация", каза още Светлин Наков.

 

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек. Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

 

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра. Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков. 

 

Според него има три варианта за това как са изтегли данните  - ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

 

"Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата", поясни Наков. Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.

Коментари

Новини Варна