IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
16:30 | 17 юли 2019
Обновен: 10:26 | 9 април 2024

Експерт: Пренасищането на имотния пазар във Варна вече е факт

Ръстът на цените ще продължи със същите темпове, коментира Валентин Градев

По материала работи: Борис Проданов
Експерт: Пренасищането на имотния пазар във Варна вече е факт

На годишна база ръстът на цените на имотите в България е около 5,5 % и обичайно търсенето на имоти определя и предлагането. Това каза за Медийна група „Черно море“ Валентин Градев, експерт в областта на недвижимите имоти.

 

При 0,2% до 0,8 % годишна лихва, каквато предлагат банките за вложенията, при 3,5 % годишна инфлация и при между 4 % и 6 % доходност в недвижими имоти търсенето на имоти не е изненадващ фактор, добави той, предполагайки, че ръстът на цените ще продължи със същите темпове. 

 

„Реално има два фактора, които могат да забавят този процес. Покачването на лихвите по кредитирането и пренасищането на пазара с имоти. Що се отнася до второто, то започна да се усеща и конкретно за Варна вече е факт“, отбеляза Градев.

 

Според него няма повишен интерес от страна на чужденци към имоти по Черноморието ни. Категорично не може да се говори и за интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

 

По думите му в момента Варна е град на жилищното строителство.

„За първите шест месеца от началото на годината главният архитект на Варна е подписал близо 100 разрешителни за строеж на жилищни сгради и нито едно за строеж на промишлени. От град в челните редици по икономическо развитие в страната в момента започваме тепърва да мислим за изграждане на индустриална зона“, каза експертът и подчерта, че за да бъдат привлечени инвестиции към града, трябва да има готова изградена зона с инфраструктура, където инвеститорите да започнат да строят, а не тепърва да търсят терени, да правят ПУП-ове, и т.н., което забавя процеса с няколко години.

 

По мнение на специалиста едни по-умерени темпове от порядъка на 2 % до 3% ръст на цените на имотите на годишна база е нормално. По отношение на повишеното търсене на имоти ново строителство, тъй като 80 % от тези имоти се закупуват на фаза чертеж или груб строеж, Валентин Градев съветва купувачите да си отварят очите и да проверяват добре документацията.

 

„Ако трябва обаче да обвържем новото строителство с демографската картина в България, то след 15 – 20 г. няма да има кой да живее в тези имоти“, неоптимистично завърши експертът.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна