Парламентът одобри на първо и второ четене покупката на F16
Ратификацията подкрепиха 123-ма депутати, против гласуваха 78, а двама се въздържаха
Публикувана: 19 Jul 2019 | 14:04

След четиричасови дебати парламентът гласува на първо и второ четене проектозакона за ратифициране на четирите договора със САЩ за закупуване на осем изтребителя F16 блок 70, въоръжението и оборудването към тях. На второ четене ратификацията подкрепиха 123-ма депутати, против гласуваха 78, а двама се въздържаха, пише Дарик.

 

Ратификацията на договорите за придобиване на нови изтребители от САЩ бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и депутати на ВМРО. Другите две партии в малката коалиция „Атака” и НФСБ гласуваха против. БСП и Воля също гласуваха против. Депутатите продължават работа с първо гласуване на промени в Закона за държавния бюджет за настоящата година. Актуализацията се налага, за да може да се реализира покупката на изтребителите.

 

Правителството предлага  да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева на Министерство на отбраната.  С актуализацията на държавния бюджет се планира разчетените за тази година средства в общ размер на 271 млн. лв. за другите проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Сумата за изтребителите ще се плати наведнъж, а самолетите ще бъдат доставени поетапно през втората половина на 2023 и през 2024 година.

 

С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетния дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2,228 млрд. лева. Заради сделката правителството ще емитира нови  500 милиона лева вътрешен дълг.

Коментари ( 0 )