IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
15:43 | 23 юли 2019
Обновен: 17:30 | 21 март 2024

КНСБ поиска 900 лв. заплата за медицинските сестри във Варна

Синдикатът настоява и за устойчиво повишаване на възнагражденията в „Градски транспорт“

По материала работи: Слав Велев
Пламен Димитров дойде във Варна с почти цялото ръководство на синдиката във връзка с информационната кампания под мотото „Сивото убива“.

КНСБ иска заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване във Варна да станат поне 900 лв. В момента те са между 750 и 800 лв. Това заяви на пресконференция във Варна лидерът на синдиката Пламен Димитров след среща с кмета Иван Портних. Настояхме също за увеличение с поне 100 лв. месечно на заплатите на работещите в сферата на културата, които са също твърде ниски. Поставихме и въпроса Общинският съвет във Варна да приеме програма за устойчиво развитие на възнагражденията в „Градски транспорт“ преди да се разпусне. Става дума за увеличение на заплатите с поне 10% годишно, за което ще се нужни 1,8 млн. лв. – 2 млн. лв. от местната хазна. От общинското дружество признават, че вече има недостиг на шофьори и графиците се правят трудно, посочи Димитров. Получихме уверение от кмета, че ще проучи въпроса и евентуално ще направи предложение до ОбС до края на август т.г., добави той.

 

Пламен Димитров дойде във Варна с почти цялото ръководство на синдиката във връзка с информационната кампания под мотото „Сивото убива“. Целта е да се повиши обществената осведоменост и да се насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България. Според данни на Европейската комисия нейният процент у нас е 18 при средно равнище в ЕС около 11,6%. Най-засегнатите сектори от това явление са селското стопанство, където почти всеки втори е в сивата икономика, строителството и леката промишленост, особено в шивашкия сектор.

 

КНСБ пусна и ново мобилно приложение, което помага на работници и клиенти да подават сигнали срещу некоректни практики на работодатели и фирми. VOX KNSB e налично във всички платформи за мобилни приложения, стана ясно още на пресконференцията. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка: авторът

 

 

 

Коментари

Новини Варна