IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
17:11 | 1 август 2019
Обновен: 21:33 | 14 април 2024

Пуснаха на вода тръстиковия кораб за експедицията АБОРА IV (СНИМКИ)

На 11 август ще отплава, цял Белослав аплодира потапянето му в езерото

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

С музика, хора, слова, много глъч и вълнение от страна на белославчани, пуснаха на вода тръстиковия кораб, с който предстои изследване на морските контакти между цивилизациите от Средиземноморието и Черноморския басейн през праисторическата епоха. Новопокръстеният от германската мореплавателка Корнелия  кораб АБОРА IV ще отплава на 11 август в рамките на Седмицата на морето. До тогава той ще бъде оставен да попие и ще бъдат тествани плавателните му качества.

 

Слова и благодарности за сплотената работа отправиха и членовете на екипажа, и представители на местната власт. Основната цел на експедицията е да премине по морския маршрут (през Черно, Егейско и Мраморно море до остров Крит), по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации през праисторическата епоха. За 3 месеца трябва да се преодолеят към 3000 км по маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена.

 

Корабът е направен от индианци и изграден от тръстика край Белослав.  Отговаря на всички международни морски стандарти за безопасност. Електрониката е поставена в специални корпуси, които не пропускат никаква вода. Тя ще работи с акумулатори. Плавателният съд ще има осветление на бордовете, както и знаме, за да може да бъде разпознаван и с него да се осъществява комуникация.

 

Единственият български участник в международната експедиция с тръстиков кораб АБОРА ІV е Теодор Роков от Варненския исторически музей. „В древността плаването е било от остров до остров, особено в района на Средиземно море“, каза Роков. Това е позволявало на моряците да си попълват запасите от вода и храна, стига местните да не са много войнствени и да са благосклонно настроени.

С много търпение и аплодисменти малки и големи изпратиха тръстиковия кораб до мястото за тестове.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна