IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
16:50 | 14 август 2019
Обновен: 17:33 | 11 април 2024

Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"

Българинът не спазва ограниченията в скоростта по пътищата

По материала работи: Пламен Янков
Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"

Водачите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.


Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово. С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той и добави, че в момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе - Бяла и в района на село Микре.


По данни на ГД НП, изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Според статистиката това е 185 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София /41/, Пловдив /34/ и Варна /29/, подчерта Рапчев. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия.


Данните са от семинар на ГД "Национална полиция, МВР", който се провежда днес и утре в Пловдив под мотото "Пази живота на пътя - шофирай трезво и отговорно".


Четете още: Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев става консул във Валенсия

Коментари

Новини Варна