1000 учители не достигат за новата учебна година
За Варна вакантните места са над 110
Публикувана: 21 Aug 2019 | 11:24

Около 1000 са обявените свободни работни места за учители преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна.

 

Свободните работни места за учители в София към момента са над 600, обясни пред БНР началникът на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева в София.


Например само на 19 август са обявени 50 работни места в системата. Най-голям дефицит има на начални учители, след тях се нареждат детските учители, следват учителите по чужди езици, след тях са учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии", каза тя.
 

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.

 

Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.

 

Натовареността на учителите с административни задължения и агресията сред децата са част от причините за отлива на педагози, коментира пред Радио Кърджали Румяна Профирова – председател на Регионалната синдикална организация "Подкрепа".

 

"Учителите са натоварени с много бумащина. Децата са изключително агресивни. Децата не са мотивирани да учат, трудно се работи", призна тя.

 

dnes.bg

Коментари ( 0 )