IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
11:47 | 26 август 2019
Обновен: 15:16 | 5 май 2024

„Тополи пя и се смя“ за осми път недалеч от Варна (СНИМКИ)

С какво ще запомнят участниците и публиката тазгодишното издание на Националния събор

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Изключително силни изпълнители и професионално отношение констатира журито на тазгодишното, 8-мо издание на фестивала "Тополи пее и се смее 2019". 52 певчески групи, 68 индивидуални изпълнители на песни, 11 артисти на словесен фолклор и 9 танцови формации премериха сили и смях в двата фестивални дни.  Гостите от Украйна и Полша бяха също на много високо ниво. Участваха изпълнители от общините Варна, Добрич, Разград, Шумен, Попово, Търговище, Мездра и др. 

 

„Много силни участници имаме тази година, сподели секретарят на читалището Величка Иванова. Атрактивни песни и танци, авторски композиции и майсторски изпълнения. Радваме се на дългогодишното си приятелство с бесарабските българи от гр. Рени, Одеска област в Украйна, с които вече 7-8 години постоянно обменяме културни взаимоотношения. В тазгодишното издание на фестивала имаше много млади участници. В продължение на два дни смехът, песните и танците не спираха.

 

Най-възрастната участничка бе 89 годишната Мария от Варна.

 

Тя се включи с дефиле на 150 годишна народна носия. Отделно от нея видяхме дами с 25 напълно автентични носии. Направиха впечатление авторските песни и изпълнения на украинската участничка Лилия Олейни. С изпълненията си грабна публиката и ученичката от Варна Йоана Лазарова с вокален педагог Павлинка Тодорова“, допълни Величка Иванова.

 

„В началото, когато започнахме да правим фестивала, решихме той да е регионален, разказва кметът на с. Тополи Демир Георгиев. Постепенно обаче започнаха да идват все повече състави и от все по-отдалечени градове и села. Форумът се разрасна и постепенно се оформи като национален с участие на гости от чужбина. С всяко издание броят на желаещите да се включат нараства, а това ни радва, защото означава, че съборът вече има свой живот и авторитет“, отбеляза още кметът.

 

Компетентното жури, съставено от четирима специалисти се затрудни много, но в края на краищата имаше изобилие от награди и всеки участник си тръгна с усмивка. Защото и мотото на събора е „Светът е оцелял, защото се е смял“. По традиция г-жа Марица Гърдева, председател на групата на ГЕРБ в Общински съвет Варна връчи своята специална награда – картина с хумористичен акцент, рисувана специално за фестивала. Тази година тя отиде при изпълнителите от с. Алваново, общ. Търговище.

 

 Бе прочетен поздравителен адрес от председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов, в който той благодари на всички организатори и участници за професионално проведения фестивал, отношението и настроението, с което допринасят за престижа на Варна и региона. Специалната награда - статуетка на кмета на с. Тополи Демир Георгиев отиде при певците от Община Мездра. Нина Иванова, председател на Областния център за национални култури в гр. Рени, Украйна връчи на село Тополи картина с изображение на местна църква, посещавана от български исторически личности.

 

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Култура” към Община Варна и се организира от кметството и Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1927" с.Тополи. Съборът за автентичен фолклор „Тополи пее и се  смее”, с. Тополи, Община Варна, e създаден по идея на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1927”’ в  подкрепа  на  инициативата „Съхрани  българското”. През 2006  година  се  проведе  първото  издание  на  събора, посветено  на  80-годишнината  на   читалището. Чрез създаването на този събор, организаторите  имат  за  цел да  се  съхрани  и популяризира  българския  автентичен, словесен  и песенен фолклор, българската автентична  музика  и танци, костюм и накити. Съборът  е  с  конкурсен  характер. Организира се  през година, в края на месец август.

 

Има нещо магийно в цялата атмосфера на този фестивал. От мястото на провеждане, през ентусиазма на хората, които стоят зад всеки детайл, до професионализма на всеки участник, дошъл до Тополи. Знаете ли къде е село Тополи, Варненско? По всяка вероятност мнозина от вас го свързват с гробищата на Варна и дори не са се отбивали в самото селце. Истината е, че гробищата нямат нищо общо с него и дори не са съвсем там. Намират се доста в встрани от населеното място. А там млади и стари не пропускат фолклорен обичай през цялата година, без да облекат хубавите си стари носии, да сложат ведрите си сърцати усмивки и да изпразнуват празника така, както са го правили предците им – с настроение и любов. Вече е късно да ви поканим да се включите като зрител в този фестивал, защото 8-то му издание приключи. Но след две години ще има пак. Читалището на селото се намира в един изумително зелен и прохладен парк с огромни, високи тополи (не случайно селото се казва така). Сцената и атмосферата, хармонията на всяка изпята (многогласова!) песен и хумористичното настроение на изпълненията са си чиста форма релакс и празник за всички сетива. Аз няма да пропусна да отида пак.

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна