IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
14:27 | 4 септември 2019
Обновен: 17:07 | 17 април 2024

Теодор Роков: Екипажът не се сработи за плаването в АБОРА ІV

Нито една от първоначалните цели на експедицията не е изпълнена докрай, убеден е археологът от Варна

По материала работи: Борис Проданов
Теодор Роков: Екипажът не се сработи за плаването в АБОРА ІV

Теодор Роков – варненецът в международната експедиция АБОРА IV, се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно плаване на борда на тръстиковия кораб. Крайната цел на експедицията е о. Крит. Ръководителят на изследването Доминик Гьорлитц иска да установи дали народите по крайбрежието на Черно море и Средиземно море и тези от Древния Египет са осъществявали търговски контакти.

 

- Какви са емоциите Ви от плаването с международния екипаж?

- Честно казано, противоречиви. Плаването беше невероятно изживяване. Както и подготовката, и строежът на кораба. Появиха се обаче противоречия в екипажа. Както и странно разделение на немски говорещите (8 души) от другите. С течение на времето се загуби добрата комуникация, започна навлизане в личното пространство на другия. И се оказа, че целта – съжителство на различни култури, е неизпълнима. Голяма част от немски говорещите бяха приятели на Доминик Гьорлитц. Разделението възникна още при строежа на тръстиковата лодка в Белослав.

 

- Интересно, какво каза самият Гьорлитц по тази тема?

- Опитахме се да изложим този проблем, но той като ръководител допускаше непрекъснато грешки. Нямаше превенция на нищо. Налагаше волята си силово, искаше от нас само да търпим. И накрая нищо не излезе, не се получи един отбор.

 

- Имаше ли други проблеми на борда?

- Имахме късмет, хванахме добро време от Варна до Троя. Беше относително спокойно. Нямаше и извънредни вълнения. Буря се появи само след Истанбул. Тогава много рязко се промени посоката на вятъра и се изпочупиха някои от дъските. Имаше опасност морето да ни изхвърли на брега и това беше един от критичните моменти. Предполагам, че сега в Егейско море ще имат доста проблеми, тъй като там посоката  на вятъра и вълните се сменят в момента.

 

- А тръстиковият кораб как се държа?

- По време на плаването установихме много технически недостатъци, които трябваше да бъдат поправени при тестовете. Но, както казах, организаторът трупаше грешка след грешка, взе чамов материал с цепнатини, който не издържа. Но така се случва, когато не вземаш предвид мнението на хората около себе си, опитът идва по трудния начин. Най-интересното е, че в мекия материал, тръстиката, нямаше никаква промяна. Дървото се счупи, но това е очаквано, защото не е пластичен материал като тръстиката.

 

- Изпълни ли АБОРА ІV целта си?

- Имаше няколко цели в експедицията. Почти никоя от тях не беше изпълнена докрай. Кръстник на кораба не стана най-големият син на бележития норвежки изследовател, който не дойде от Норвегия във Варна. Плаването от север на юг не е ценно от историческа и навигационна гледна точка. Далеч по-правилно беше да тръгнем от юг, защото преодоляването на тези течения е предизвикателство. И как тези контакти в древността са осъществявани в тази посока. Но какво пък, експедицията продължава и сега е в Егейско море. Финалът се чака до края на септември, всичко зависи от времето. Поддържаме контакти.

 

Александър Йорданов

 

Още по темата: Варненецът приключи в древна Троя с експедицията АБОРА IV

Коментари

Новини Варна