БНБ пуска в обращение сребърна десетолевка „150 години БАН“
Монетата е в тираж три хиляди броя и ще се предлага за продажба на нумизматите от 16 септември
Публикувана: 14 Sep 2019 | 18:18

От 16 септември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия на науките“, съобщи пресцентърът на централната банка.

Сребърната десетолевка е в тираж 3 хиляди броя и ще се продава за 78 лева на две каси на БНБ на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

 

В периода от 16 септември до 18 септември включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от БНБ до два броя монети, след което възпоменателната монета „150 години Българска академия на науките“ ще се продава без ограничения.

 

На лицето на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; околовръст има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2019“.

 

На гърба е изобразена централната сграда на Българската академия на науките; околовръст надписи на два реда: горе „БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ“, долу „150 ГОДИНИ“.
Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )