IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
08:19 | 17 септември 2019
Обновен: 02:26 | 25 февруари 2024

45 000 души са проверили какво са източили хакерите от НАП

Това показват данните на приходната агенция, която преди две седмици стартира платформа за проверка

По материала работи: Слав Велев
45 000 души са проверили какво са източили хакерите от НАП

45 000 души са проверили досега какви данни са им били източени при хакерската атака срещу НАП. Това показват данните на приходната агенция, която преди две седмици стартира платформа за проверка.

 

Цифрите показват, че по-малко от 0,1 процента от засегнатите  над 5 млн. души са се поинтересували каква информация за тях е изтекла в мрежата. Данните на гражданите бяха публикувани в интернет, след като служители на фирмата „ТАД груп“ атакуваха сървъра на приходната агенция. За атаката обвинения за тероризъм получиха шефът на фирмата Иван Тодоров, хакерът Кристиян Бойков, както и търговският директор на дружеството Георги Янков. Според държавното обвинение с атаката те искали да дестабилизират държавното обвинение.

 

Междувременно стана ясно, че 150 души са завели граждански иск срещу НАП за теча на данни. Те предявяват претенция за  парично обезщетени за 1000 лева на човек.

 

 Според адвокатите, които представляват пострадалите, имало опасност с изтеклите данни на клиентите им да бъдат направени опити за изтегляне на кредити.

 

Преди няколко седмици обаче стана ясно, че самата приходна агенция също има намерение да търси правата си пред съда заради атаката. От НАП разпространиха съобщение, че обмислят да заведат дело срещу извършителите на хакерската атака. Това било възможно да стане по два начина – или чрез присъединяването на агенцията в наказателното производство срещу хакерите, или чрез завеждане на гражданско дело, пише Monitor.bg.

 

Заради атаката НАП бе глобена с 5,1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В рамките на три дни  НАП внесе възражение срещу санкцият  на комисията в съда. Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

Коментари

Новини Варна