IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
13:55 | 1 октомври 2019
Обновен: 19:29 | 23 април 2024

Експерт: Средната пенсия падна до 87% от минималната заплата

Заетостта при хората от третата възраст е едва 4% при 12% за ЕС и потенциалът им от знания и опит не се използва рационално за икономиката, смята доц. д-р Геновева Михова

По материала работи: Ставри Таргов
Експерт: Средната пенсия падна до 87% от минималната заплата

Средната пенсия у нас спадна до 87% от минималната работна заплата, докато преди 10 г. процентът й бе 105. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц.д-р Геновева Михова, председател на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004 във Варна и директор на Центъра за изследване на населението към БАН. Поводът бе Международният ден на възрастните хора 1 октомври.

 

Причината повечето от хората от третата възраст у нас да са ръба на оцеляването е, че сравнително късно се разбраха тенденциите на остаряване. Освен това в условията на прехода започнаха да действат различни отрицателни фактори, които намалиха възможностите на държавата да даде заслуженото на тези генерации, които изградиха няколко Българии, каза още доц. Михова.

 

Тя посочи, че в момента хората от третата възраст имат нова социална роля като резерв за развитието на икономиката. Техните знания и опит обаче не се ползват рационално. Според статистиката заетостта при възрастните(над 60 г.) е едва 4% при средно 12% за ЕС. У нас се гледа консервативно на труда на пенсионерите и те са изтласкани към неформалния сектор.

 

Стига се дори дотам да се говори, че възрастното поколение е бреме за обществото и пречка за развитието на младите хора, което няма как да е истина при подобен процент на заетост, каза още доц. Михова.

 

Тя уточни, че в областната организация на пенсионерите 2004  във Варна членуват 8 000 души, в общинската – 2 800. Осигуряваме социална защитна дейност, безплатни медицински прегледи, развиваме богата културно-масова дейност в борба със самотата, обясни доц. Михова. Тя благодари за политиката за подкрепа от страна на община Варна и за предоставените 24 клуба във Варна, в които кипи висока активност.

 

Животът в тях не спира нито за ден, имаме и 24 самодейни състава, похвали се председателят на общинската организация на пенсионерите 2004. За Международния ден 1 октомври тя пожела на всички хора от третата възраст здраве и да намират позитивните моменти в живота.   

 

Ставри Таргов

 

Още по темата  "Щрихи от утрото" (1.10.2019) - Как живеят хората от третата възраст във Варна?

 

Коментари

Новини Варна