IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:14 | 3 октомври 2019
Обновен: 20:28 | 23 април 2024

На последно място сме в ЕС по дигитални умения

Всеки трети служител трябва да подобри базовите си знания в тази сфера, за да запази работното си място през следващите 4 – 5 г., заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров

По материала работи: Ставри Таргов
На последно място сме в ЕС по дигитални умения

Ние сме на последно място в ЕС по дигитални умения и това създава сериозни предизвикателства към работещите у нас 3 150 000 души. Спешният въпрос е, че за 30% от тях или за близо 1 млн. души ще се изисква сериозна промяна на базовите знания и умения. Ако искат да запазят работните си места през следващите 4 – 5 г.

 

Това заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров преди откриването на поредната лекция от  MASTЕRCLASS WORK 4.0 в Икономическия университет.

 

МТСП заяви в новия програмен период на оперативната програма „Човешки ресурси“ около 500 млн. лв. специално за дигитални умения. Това е добра първа стъпка, бе категоричен Димитров. Да не забравяме и, че на европейско ниво дигиталните фондове стават все повече като възможности. За съжаление от досегашните специализирани програми на стойност 8 – 9 милиарда евро не успяхме да получим нищо. Затова трябва да се фокусираме върху новите.

 

Защото финансирането е ключово, за да започнем отнякъде, каза още президентът на КНСБ. Той даде за пример Германия, която работи много активно по въпроса от 2011 г.

 

Целта на тези лекции, които се провеждат в 5 града, е да бъдат обсъдени предизвикателствата, поставени от дигитализацията пред пазара на труда. Цели професии изчезват и се появяват нови. В същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място.

 

Този преход може да се бъде фатален на фона на бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда. Това са част от темите, които бяха дискутирани на лекцията.

 

Участници в MASTRCLASS WORK 4.0 са студенти, университетски преподаватели, представители на синдикални и работодателски организации, неправителствени организации и граждани.

 

Ставри Таргов
 

 

 

Коментари

Новини Варна