IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
14:13 | 17 октомври 2019
Обновен: 21:44 | 14 април 2024

110 фирми платиха компенсации, не наеха хора с увреждания

11 778 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до края на септември

По материала работи: Слав Велев
110 фирми платиха компенсации, не наеха хора с увреждания

110предприятия са предпочели да платят компенсационна такса, вместо да наемат на работа хора с увреждания, както изисква новото законодателство.

 

Фирмите са внесли 92 244 лв. за 549 работни места.

 

11 778 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до края на септември, което е два пъти повече в сравнение със същия период за 2018 г., по данни на МТСП.

 

Към момента Главната инспекция по труда е проверила над 880 предприятия за изпълнението на тези разпоредби.

 

Мотивирането на работодателите да наемат хора с увреждания е много по-добре да става с насърчителни мерки, отколкото със санкции и налагане на тежести, коментира Жасмина Саръиванова, експерт защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара (БСК), пред БНР.

 

По думите й това няма да е от полза и за самите хора с увреждания.

 

"В различните градове на страната за работа в дадено предприятие може да няма подходящи хора с увреждания, квалифицирани, които да отговарят на изискванията за работа в съответното предприятие въпреки доброто желание на работодателя да назначи такъв човек… Не следва нещата да се уреждат фрагментарно, а следва да бъдат приемани в тяхната цялост", посочи тя проблемите, с които се сблъскват работодателите, пише Dnes.bg.

 

В процес на реализация са 22 проекта на работодатели на обща стойност 400 000 лв., по които ще бъдат адаптирани, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания. Ще бъдат финансирани и 39 проекта за достъпна жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лв., обяви тези дни социалният министър Бисер Петков.

 

Той добави, че към момента около 19 000 хора с увреждания са одобрени да получат асистент по Закона за лична помощ. През септември са сключени 5 483 трудови договора между общините и асистентите, които ще предоставят лична помощ. Агенцията за социално подпомагане ще преведе общо 3 млн. лв. на 217 общини за изплащане на възнагражденията на личните асистенти.

 

Около 650 000 хора с увреждания получават месечна финансова подкрепа. Изплащането й ще продължи и през следващата година, но в по-висок размер заради повишаването на линията на бедност с 15 лв. до 363 лв.

 

Коментари

Новини Варна