IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
10:16 | 13 ноември 2019
Обновен: 17:14 | 27 март 2024

Без мотори в листовките за шофьорска книжка

И още промени в новите правила за кандидатите

По материала работи: Пламен Янков
Без мотори в листовките за шофьорска книжка

Обучението за категория А, А1 и А2, което позволява управление на мотор, ще бъде премахнато от теоретичната част на шофьорските курсове и листовките за книжка за кола и ще бъде отделно. Това ще бъде заложено в новите правила за шофьорските курсове, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, цитирана от dnes.bg.

 

Сред новостите за кандидат-шофьорите е и промяна на времето, което трябва да прекарат при инструктора преди да могат да се явят на изпити, съобщава "Монитор". Задължителните часове по кормуване скачат на 42 от досегашните 31. За сметка на това времето за теория ще бъде по-малко с 14 часа. С промените часовете за изучаване на правилника ще бъдат 26, вместо досегашните 40. За отделните модули също ще бъде фиксирано определено време.

 

Управлението на учебния автомобил извън населено място трябва да бъде минимум 6 часа.

 

"Голяма част от пътнотранспортните произшествия се случват в участъци извън населените места, където няма предпоставки това да случи. Това говори, че трябва да се работи за повишаване на уменията за управление на автомобилите.“, обясни зам.-министърът.

 

Към тези умения ще бъде заложено и задължителното управление по автомагистрала, скоростен път или път с интензивен автомобилен трафик, тъй като в близост до някои места няма магистрали и няма как курсистите да бъдат задължени да отидат. Това пък дава възможност с промените курсистите да карат по повече от 2 часа на ден. "Ние фиксираме минимум 3 часа, като се има предвид времето, което е необходимо да се достигне до магистрала и да се кара по нея. Затова създаваме условия курсистите да провеждат по 3 часа на ден", уточни Михайлова.

 

Минимум 10 часа управление в населено място с голяма интензивност също ще бъде заложено в промените на шофьорските курсове. "Свидетели сме, че в големите градове като София, Пловдив, Бургас, Варна задръстванията понякога не са случват, защото условията са такива, а защото са важни уменията да се движиш в местата с голяма интензивност.", коментира необходимостта от промените в правилата за шофьорска книжка зам.-министърът.

 

Поне 2 часа пък ще бъде кормуването през нощта или в светлата част на деня, но в условия с намалена видимост и използване на светлините. Това ще помогне на кандидат-шофьорите да се ориентират в движението, маркировката, габаритите, разстоянието до колите, които са преди това.

Коментари

Новини Варна