IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
13:33 | 28 ноември 2019
Обновен: 09:06 | 21 април 2024

Експерт: Превантивни кампании държат СПИН далеч от нас

Варна е единственият град, в който масово се обучават млади доброволци за работа с връстници

По материала работи: Ставри Таргов
Експерт: Превантивни кампании държат СПИН далеч от нас

В България нивото на засегнатите от ХИВ/СПИН е 2 пъти по-ниско от средното равнище в ЕС. Това се дължи до голяма степен на провежданите превантивни кампании.

 

Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Бисерка Алексиева, главен експерт в дирекция „Превенции“ в община Варна. Поводът бе започналата XI поред антиспин кампания,   посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември.

 

Тя стартира с двудневен тренинг на ученици. Те се подготвят за доброволци, които ще предоставят по най-достъпен начин информация на свои връстници за рисковете от употребата на дрога, трафик на хора, както и по теми, свързани с безопасния интернет и сексуално поведение.

 

Интересът към това обучение се увеличава с всяка изминала година. Вече разполагаме с армия от 400 активни млади доброволци, като към техните редици скоро ще се присъединят още поне 160 – 170, каза Алексиева.

 

Тя посочи, че системата от училищни превантивни клубове се разширява постоянно, както и обучителните сесии. В това отношение Варна е единственият град, в който масово се обучават млади доброволци за работа с връстници.

 

Развитието на доброволчеството е нашето ноухау, което се стремим да разпространяваме навсякъде в страната, добави експертът.
ХИВ/СПИН отдавна не е смъртна присъда, има безплатно лечение, осигурено от държавата, което осигурява приличен начин на живот.

 

Основната цел на превантивните кампании е да се популяризират изследванията и те да станат неотменна част от поведението на всеки отговорен към здравето си човек.

 

Ще припомним, че общинската антиспин кампания ще  продължи до 4 декември. Тя е част от програмата на дирекция „Превенции“ и се осъществява съвместно с консултативния съвет за превенция на ХИВ/СПИН. Инициативата цели да предостави информация на младите хора чрез техни връстници и да ги мотивира да изследват своя статус.

 

От 2 до 4 декември в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, в Икономическия и Технически университет ще се проведат информационни кампании с предоставяне на възможност за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и хепатит С в мобилен медицински кабинет.

 

На 1 декември от 13 до 14 ч. на площад „Свят“(До „Севастопол“) и от 15 до 16.30 ч. пред един от големите търговски центрове ще се проведат акции, които предвиждат предоставяне на информационни материали от доброволци, безплатни и анонимни изследвания за ХИВ от специалисти на РЗИ – Варна, в мобилен медицински кабинет.

 

Бисерка Алексиева открои и някои елементи на рисковото поведение за ХИВ/СПИН – сексуални контакти без предпазни средства с непознати или слабо познати партньори, честа смяна на партньорите, употребата на психоактивни вещества и други. Презервативът предпазва човек в 98% от случаите, стана ясно още от нейните думи.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата  "Щрихи от утрото" (28.11.2019) - Антиспин кампания се провежда във Варна

 

Коментари

Новини Варна