IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
17:55 | 1 декември 2019
Обновен: 04:21 | 24 март 2024

ООН: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Антониу Гутериш призова човечеството да прекрати "войната срещу природата"

По материала работи: Слав Велев
ООН: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Усилията, които се полагат досега по света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

 

Точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта, подчерта той. Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването утре на двуседмична международна конференция в испанската столица, посветена на климата. Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това, каза генералният секретар на ООН. Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и и изрази убеденост, че това е възможно. Генералният секретар на ООН обяви също така, че гуверньорът на Bank of England Марк Карни, чийто мандат изтича през януари, от догодина ще стане новият специален пратеник на ООН по въпросите на климата.

 

Карни неколкократно е призовавал финансовия сектор да реформира управлението на климатичните рискове и е заставал начело на редица международни инициативи за подобряване на надзора и отчетността. Очаква се в конференцията в Мадрид, която ще продължи до 13 декември, да участват представители на около 200 държави, включително петдесетина лидери от различни страни. Министър-председателят Бойко Борисов също ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата на 2 декември в Мадрид, Испания, съобщи пресслужбата на кабинета.

 

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията ще изложат позициите си, с които да се даде напредък на преговорите за финализиране на правилата за прилагане на новия пазарен механизъм по чл. 6 от Парижкото споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

 

На Конференцията министър-председателят Бойко Борисов ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Споразумението от Париж.Европейският съюз е отговорен за едва 9 на сто от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ), се посочва в прессъобщението. В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

investor.bg

 

 

Четете още: Трагедия в Тунис: 22-ма загинаха в автобусна катастрофа

Коментари

Новини Варна