IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
09:24 | 3 декември 2019
Обновен: 17:26 | 27 март 2024

Едва 10-15% от хората с увреждания у нас работят

Държавата отпуска над 4 млн. лв. за това, използвани са 500 000 лв.

По материала работи: Пламен Янков
Едва 10-15% от хората с увреждания у нас работят

Eдва 10-15 на сто от хората с увреждания у нас работят, заяви Елка Тодорова - председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодателите на инвалиди. За да се увеличи този процент са необходими още подкрепящи социални услуги и грижи, коментира пък Йордан Димитров - консултант на същата федерация.

 

Според шефа на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски ненужни защити в Кодекса на труда, объркват и затрудняват работодателите да наемат инвалиди на работа.

 

"Ако човек с ТЕЛК-ово решение започне работа, то работодателят не може да го освободи без разрешение от инспекцията по труда или ТЕЛК/НЕЛК, което автоматично отказва шефове да назначават хора, които не могат да махнат дори и ако не си вършат работата, това е абсолютно ненужно и е пречка и за двете страни“, разясни Коралски пред „Монитор“, цитиран от dnes.bg. Според него са необходими законови промени, за да се улесни достъпът на инвалиди до работа.

 

По две от програмите за хора с увреждания държавата отпуска ресурс, но няма достатъчно работодатели, които да се възползват от него, тъй като все още има недоверие и те все още смятат, че наемането на такова лице по-скоро би им причинило проблеми, обясни Йордан Димитров.

 

Данните на Агенцията по заетостта пък показват, че всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички безработни инвалиди. Работодателят все още вярва, че е по-добре да внесе отвън здрав работник отколкото да вземе човек с увреждане, коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му настоящата ни ситуация е "вода газим, жадни ходим", тъй като именно хората с увреждания са един от големите резерви на труда, който обаче остава неизползван.

 

Нейков посочи още, че според проучвания тези лица са добри работници, тъй като са лоялни и при тях текучеството е много по-малко. Според него твърдението на работодателите, че е скъпо да се адаптира едно работно място за нуждите на даден работник с увреждания не вярно. Той посочи, че държавата е отпуснала над 4 млн. лева за целта, от които обаче са били използвани едва около 500 000 лв.

Коментари

Новини Варна