IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
12:35 | 22 декември 2019
Обновен: 23:25 | 27 април 2024

Родиха се 52 бебета от общинското инвитро във Варна

Програмата за подпомагане на бездетните двойки ще се надгражда и през новата година

По материала работи: Ставри Таргов
 Родиха се 52 бебета от общинското инвитро във Варна

52 бебета са родени по инвитро програмата на община Варна към 18-ти декември. Това съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. Градът е един от първите в страната с разработени и въведени „Правила за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала".

 

Програмата финансира двойки с репродуктивни проблеми - до 2 000 лв., за изследвания и манипулации и/или инвитро процедури със собствен генетичен материал, които не подлежат на финансиране съгласно правилата на Центъра за асистирана репродукция; до 3 500 лева се отпускат за изследвания, манипулации и/или инвитро процедури с донорски генетичен материал (яйцеклетка, сперматозоиди или ембрион) при възраст на жената до 48 години.

 

Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция след предварително записване на телефон: 052/820-239. Двойките, желаещи да кандидатстват, подават документи (искане, декларация, медицинска документация) на гише №13 в сградата на община Варна. Образци на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на общината, откъдето могат да бъдат изтеглени на адрес: http://www.varna.bg/bg/articles/10172/

 

Ще надграждаме програмата и през новата година, съобщава във фейсбук профила си кметът Иван Портних. Успоредно с това продължаваме с инвестициите в здравеопазването. Тази година осигурихме близо 1,3 млн. лв. за мащабни ремонти в АГ болницата.

 

Реновирани бяха родилното отделение, реанимацията, операционните зали и гинекологичното отделение. На финала е изграждането на външен асансьор, доставихме и модерна апаратура.

 

Преди година ремонтирахме и родилното отделение в МБАЛ "Света Анна", осигурихме и нова апаратура, пише още кметът Портних.

 

Ставри Стефанов
 

Коментари

Новини Варна