IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
14:28 | 25 януари 2020
Обновен: 16:56 | 23 април 2024

Всеки чeтвърти ученик у нас не чете книги

Това показват данни на Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА

По материала работи: Слав Велев
Всеки чeтвърти ученик у нас не чете книги

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко. Данните са на Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА, предаде bTV.

 

Близо 28% са учениците, които са посочили, че изобщо не четат за удоволствие. Почти една трета от анкетираните - 33%, посочват, че предпочитат да четат книги на хартиен носител.

 

Броят на книгите за деца и млади хора в една от най-големите столични книжарници е 10 000 и продължава да се увеличава с всяка година. Учениците търсят предимно училищна литература, приключенски романи с илюстрации, а тийнейджърите – фентъзи и младежки романи.

 

Мотивацията за четене се определя от различни фактори. Сред основните са любопитство, конкуренция, признание и оценки, сочат данните на Института за изследвания в образованието.

 

Разликата в четивната грамотност на учениците, които четат редовно художествена литература и тези, които не го правят, се равнява на двугодишно обучение в училище.

Коментари

Новини Варна