IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
16:33 | 27 януари 2020
Обновен: 16:55 | 23 април 2024

НАП въвежда по-високи изисквания за сигурността на онлайн обмена на информация

По материала работи: Пламен Янков
НАП въвежда по-високи изисквания за сигурността на онлайн обмена на информация

НАП въвежда по-високи изисквания за сигурността на онлайн обмена на информация, съобщиха от Национална агенция за приходите.

 

От 17 февруари всички електронни услуги, предоставяни от данъчната администрация, ще бъдат достъпни единствено чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./ Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузери.

 

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17.02.2020 г. са необходими: компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit).

 

За ползване на електронните услуги на НАП е нужно да се използват някои от следите видове браузери: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; както Java, версия 8.х.

 

На 14 януари Microsoft спря поддръжката на операционна система Windows 7, което означава, че компютърът продължава да работи, но е по-уязвим към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече не получава актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft. Възможно е, работата с Windows 7 от средата на януари 2020 г. да води до затруднения при използването и на електронните услуги на НАП, припомнят от приходната агенция.

Коментари

Новини Варна