IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Избрано
09:36 | 18 февруари 2020
Обновен: 21:24 | 14 април 2024

Само за ден: 805 шофьори по пътя без винетка

295 камери следят дали са платени таксите

По материала работи: Пламен Янков
Само за ден: 805 шофьори по пътя без винетка

805 водачи, които са шофирали без винетка, са установени само за вчерашния ден. Това съобщи доц. Георги Балабанов, експерт в "Националното тол управление”.

 

Той допълни, че в страната са поставени 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 километра от републиканската пътна мрежа.

 

Доц. Балабанов обясни и как се процедира, ако шофьор бъде хванат в нарушение.

 

"Ако нарушител бъде засечен от стационарна контролна точка – опциите са две. Ако в последствие в рамките на деня той бъде спрян от патрул на „Националното тол управление” може да заплати компенсаторна такса. Плащането става единствено с банкова карта – дебитна или кредитна", посочи Балабанов пред "Нова тв".


При положение, че нарушителят откаже да заплати компенсаторната такса, му се съставя акт за административно нарушение и заплаща максималната тол такса за лек автомобил, която е 10 лева.

 

Ако автомобилът не бъде спрян от наш автомобил, в края на деня му се генерира електронен фиш. Той се изпраща по пощата и нарушителят разполага 14-дневен срок да плати компенсаторната такса.

 

Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв - за тези над 12 т. В случай, че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

 

От пътната агенция напомнят на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

 

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Коментари

Новини Варна