IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
13:10 | 24 февруари 2020
Обновен: 12:47 | 29 март 2024

Очакваме 300 наши гурбетчии да започнат работа в България

Социалното министерство осигурява помощ за наем до 12 месеца, детегледачки, пари за транспорт и други

По материала работи: Ставри Таргов
Деница Сачева.

Очакванията са около 300 души да започнат работа в България след прилагане на допълнителните мерки от 1 април по проекта на Агенцията по  заетостта „Национална EURES мрежа”.

 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева  в отговор на въпрос на варненския народен представител Таня Петрова относно мерките за  връщането на българите от чужбина.

 

Министерството на труда и социалната политика организира кариерни форуми извън страната съвместно с Агенцията по заетостта и с участието на работодатели с цел нашите сънародници да бъдат запознати с възможностите у нас, за да се върнат и да продължат професионалната си реализация в страната. Въпросът на варненския депутат е относно конкретните резултати.

 

Всеки кандидат ще бъде подкрепен в търсенето с консултиране за включване и заетост при работодател в България, обясни министър Сачева.  Тя припомни, че пакетът от мерки включва и осигуряване на помощ за наем на жилище до 12 месеца, ако лицето започне работа в населено място, в което не притежава собствен дом.

 

Предвидена е и подкрепа за младите семейства, които не са успели да запишат децата си в детски заведения и предучилищни групи. За деца до 5 години ще бъдат предоставени грижи до 8 часа на ден, за деца до 12 години, които посещават детски заведения или училище – до 4 часа на ден.

 

За целта родителите ще могат да наемат детегледачка през Бюрото по труда, а възнаграждението й е в размер на минимална работна заплата за 8-часови грижи на ден заедно с дължимите осигуровки. Предвидена е и интеграция на членове от семейството, които не говорят български език.

 

По проекта ще бъдат предоставяни и средства за транспорт до и от работното място за период до 12 месеца.

 

Общият  бюджет на проекта „Национална EURES мрежа” е 13 млн. лева. Услугите могат да се ползват най-много 12 месеца, посочи социалният министър. В отговора е направен анализ на кариерните изложения през 2019, проведени във Виена, Лондон, Кьолн, Мюнхен и Хага с  присъствие между 160 -200 участници и между 25 - 30 работодатели.

 

Средно около 70% от участниците са заявили желание да се върнат в България и да работят в страната. С оглед на изключително големия интерес към форумите МТСП ще продължи и през 2020 г. тази инициатива. Изложенията са със следния график - 21 януари във Виена, 7 март в Лондон, 25 април в Кьолн, 16 май в Мюнхен, 17 октомври отново във Виена. „За първи път тази година  ще организираме информационни срещи в Глазгоу, Шотландия на 21 март и в Амстердам на 4 април.

 

Местата са там, където все още няма утвърдена традиция за провеждане на кариерни форуми, но където има голям брой български студенти, за да могат да бъдат запознати с възможностите за икономическо развитие у  нас и професионална реализация”,  каза в отговор на въпроса министър Деница Сачева.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна